Van’da Doğal Gaz Kullanımı Yükselişte: Güncel Veriler Açıklandı! Van’da Doğal Gaz Kullanımı Yükselişte: Güncel Veriler Açıklandı!

Vangölü Aktivistleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdoğan Özel, Van Gölü’nün geleceğini güvence altına almak için “Van Gölü Alan Başkanlığı” kurulmasının şart olduğunu dile getirdi. Özel, bu yapının gölün korunmasında önemli bir rol oynayacağını belirterek, “Alan Başkanlığı ile Van Gölü’nün sanki bir belediyesi gibi yönetilmesi mümkün olacak” dedi.

Kuraklığın göl için giderek büyüyen bir tehlike haline geldiğini vurgulayan Erdoğan Özel, Van Gölü’nün tarihsel ve doğal değerlerine dikkat çekti. “Van Gölü, köklü bir geçmişe ve eşsiz bir ekosisteme sahip. Göldeki balık türleri, çevresindeki kuşlar, kelebekler ve diğer canlılar için hayati bir alan. Havza, endemik bitkiler ve yabani yaşam açısından da oldukça zengin. Şifalı suları ve çevresindeki sulak alanlar da gölün değerini artırıyor. Ancak bu güzellikler, kuraklık gibi ciddi tehditlerle karşı karşıya” ifadelerini kullandı.

“Gölü Zorlu Bir Gelecek Bekliyor”

Van Gölü’nün ekolojik dengesini bozan unsurlara dikkat çeken Özel, kirliliğin ve iklim değişikliğinin gölü olumsuz etkilediğini belirtti. “Kanalizasyon atıkları, çevreden gelen kirlilik ve derelerle taşınan maddeler gölün suyunu kirletiyor. Üstüne bir de iklim değişikliğiyle azalan yağışlar, artan sıcaklıklar ve buharlaşma eklenince, Van Gölü’nü zor günler bekliyor. Su seviyesindeki düşüş, özellikle kıyı bölgelerindeki ekosistemi tehlikeye atıyor” dedi.

“Van Gölü Korunması Gereken Bir Hazine”

Van Gölü’nün korunmasının herkesin ortak sorumluluğu olduğunu söyleyen Özel, “Bu göl, hem doğal güzellikleri hem de ekolojik çeşitliliğiyle eşsiz bir hazine. Yerel halkın ve doğaseverlerin koruma çabaları, gölün gelecekte de yaşanabilir bir alan olarak kalması için çok önemli. Bu mirası çocuklarımıza bırakmak adına hepimize görev düşüyor” diye konuştu.

Alan Başkanlığı ile Etkin Yönetim

Van Gölü Alan Başkanlığı’nın kurulmasıyla gölün ve çevresinin daha iyi korunabileceğini ifade eden Özel, “Alan Başkanlığı, gölün merkezi bir yönetimle korunmasını sağlayacak. Bu sistem, çevrede yer alan sulak alanları da kapsayarak bütüncül bir koruma sunabilir. Van Gölü’nün bir nevi kendi belediyesi gibi yönetilmesi, bu eşsiz doğa harikasını daha etkili bir şekilde geleceğe taşıyabilir” diyerek önerisini vurguladı.