Ramazan Bayramı, Türkiye’nin dört bir yanında neşe ve huzurla karşılanırken, bazı yüreklerde bayram sevinci hüzne dönüştü. Her yıl olduğu gibi bu bayramda da şehitlikler, kahramanlarını anmak isteyen aileler ve vatandaşlarla doldu. Mezar başlarında edilen dualar, gözyaşları ve iç içe geçen gurur ile acı, bayramın bir başka yüzünü ortaya koydu.
Şehitliklerde Buruk Bayramlaşma
Bayramın ilk gününde şehit yakınları, akrabaları ve vatandaşlar, kaybettikleri sevdiklerini anmak için mezarlıklara akın etti. Türkiye’nin farklı illerinde şehitlikleri ziyaret edenler, hem vatan için can veren kahramanlarını yad etti hem de taze kalan acılarını bir kez daha yaşadı.
“Evladımın Olmadığı Bayramı Ne Yapayım”
Adana’da, Yüreğir ilçesindeki Asri Mezarlık’ta, 29 yıl önce şehit olan oğlu Bayram Erbaş’ın kabrini ziyaret eden anne Tenzile Erbaş, duygularını şu sözlerle dile getirdi: “Oğlum 1976’da Kurban Bayramı’nda doğdu, adını o yüzden Bayram koyduk. Evlat unutulmaz, onsuz bayram neye yarar? 4 aylık evliyken şehit oldu, hep hissedermiş bunu. Allah tüm şehitlerimize rahmet eylesin.”
“Gurur Büyük, Acı Dinmiyor”
Diyarbakır’da, 1997’de bölücü terör örgütü tarafından 32 yaşında şehit edilen Uzman Çavuş Zeki Dağ’ın annesi Fatma Dağ, “27 yıl geçti ama acısı ilk günkü gibi. Her bayram, her Cuma buradayım. Vatan sağ olsun. Oğlum devletine, milletine bağlıydı. Onun fotoğrafına her sabah ‘Günaydın’ diyorum. Gururu da acısı da tarifsiz,” diyerek evladına duyduğu özlemi paylaştı.
“Ağabeyim Yanımda Olsaydı”
İstanbul Edirnekapı Şehitliği’nde, Kuzey Irak’ta 1995’te şehit düşen Piyade Er Ertan Kolay’ın kardeşi Hasan Kolay, “30 yıl oldu ama sanki dün gibi. Bayram evimizde sessiz geçiyor. Kardeş acısı gerçekten zormuş. Ayağımda ayakkabı, üzerimde gömlek olmasaydı da ağabeyim yanımda olsaydı,” diyerek gözyaşlarına boğuldu.
“Bu Acı Hiç Gitmez”
Hakkari’de 1994’te şehit olan Komando Onbaşı Mehmet Irmak’ın annesi Sultan Irmak ise, “30 yıl geçti, her şey aynı. Sanki dün kaybettik. Bu acı geçmez ki. Burası ikinci evimiz oldu, bir parçamız burada yatıyor,” diye konuştu.
Deprem Şehitleri de Unutulmadı
Kahramanmaraş’ta, Dulkadiroğlu ilçesindeki Kapıçam Şehir Mezarlığı’nda bulunan “Deprem Şehitliği”nde yağmura rağmen ziyaretler sürdü. Halil İbrahim Ateştemur, “Bayramda çocukların mezarına geldim, elimden başka bir şey gelmez. Allah’ın takdiri, şükürler olsun,” derken, Menekşe Çakır, “İki yıl oldu, hayatımız zindan. Kalanlar için ayakta durmaya çalışıyoruz,” dedi. Eşi Halil Çakır ise, “Allah bir daha yaşatmasın, yapacak bir şey yok,” diyerek duygularını ifade etti.
Malatya’da Hüzünlü Bayram
Malatya’daki Deprem Şehitliği’nde de benzer sahneler yaşandı. Kimisi ailesini, kimisi eşini ya da evladını depremde kaybedenler, mezarları çiçeklerle süsledi, Kur’an-ı Kerim okudu. Gözyaşlarının sel olduğu ziyaretlerde, acılı aileler, sevdiklerinden uzak geçen bayramların eksikliğini derinden hissettiklerini anlattı.
Bayramın coşkusu, şehitliklerdeki bu hüzünle birleşirken, vatan için can verenler ve afetlerde yitip gidenler dualarla anıldı. Türkiye, hem gururu hem de acıyı bir arada yaşayarak bayramı geçirdi.