Çeşitli yükleri taşımak isteyenler ve bunu meslek haline getirmek isteyenler ilk olarak bir sürücü kursundan tır ehliyeti edinmelidir. Kişiler pratik ve teorik sınavları geçtikten sonra araç taşıma, nakliye, hafriyat ve diğer dorseli olan çekici türlerini kolayca kullanabilir.
A, B, D sınıfı ya da farklı ehliyet sınıfları gibi daha önceden herhangi bir ehliyet alınmadıysa eğer kişilerin tır ehliyeti alabilmesi için dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. B sınıf bir sürücü belgesi alındıktan sonra tır ehliyeti alınmaktadır. Bu sebeple kişiler baştan ehliyet alacaksa eğer ilk olarak B sınıfı ehliyet için gerekli olan tüm eğitimleri almalıdır.
Tır Ehliyeti Nedir? Nasıl Alınır?
Gereken sınavlar başarılı bir şekilde geçirdikten sonra B sınıfı ehliyeti almaya hak kazanan kişi kolayca tır ehliyeti de alabilir. Bunun içinde ilk olarak C sınıfına kayıt yaptırmak gerekir. Gerekli direksiyon sınavları ve eğitimler sonucunda tır ehliyeti alınabilir.
Tır Sürücü Belgesi Almak İçin Hangi Evraklar Gereklidir?
Tır ehliyeti almak isteyen kişiler şu evrakları mutlaka bulundurmalıdır;
· 10 tane biyometrik fotoğraf,
· T.C. kimlik numarasının göründüğü nüfus cüzdanı fotokopisi,
· Sağlık raporu,
· Sürücü adayının geçmişte terör olayları, kaçakçılık, uyuşturucu ticareti, ateşe silah kullanmak gibi suç işlemediğine dair sabıka kaydı belgesi,
· Öğrenci belgesi ya da en az ilkokul mezunu olmak üzere diploma gereklidir.
Tır Ehliyeti Kaç Yaşında Alınır?
Tır ehliyetine sahip olabilmek için 22 yaşından gün almış olmak gerekir. Ancak başvuru yapabilmek için ilk olarak ve sınıfını ehliyetini almak ve 21 yaşını doldurup 22 yaşı üzerinden gün almak gerekir. Kişiler bu anlamda direksiyon sınavına girerek C sınıfı ehliyeti alabilir. C sınıfı ehliyetinden sonra ise bu ehliyet CE sınıfı ehliyetine dönüştürülebilmektedir.
Tır Ehliyeti Alabilmek İçin Hangi Şartlar Gereklidir?
Tır ehliyeti almak isteyen kişiler ilk olarak mutlaka C sınıfı ehliyetine sahip olmalıdır. C sınıfı ehliyeti alabilmek için normal araçları kullanmak gerekir. B sınıfı ehliyetim bulunması tır ehliyeti için oldukça önemli bir faktördür. Aynı zamanda sürüş engeli olabilecek bir sağlık probleminin olmaması ve 21 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
Hangi Ehliyet Kursunu Almalıyım?
Kişiler hangi ehliyeti almak istediğini henüz karar veremediysem bu durumda tamamen kendine yönelik bir süre çizmelidir. Sürücü ilk olarak hangi araç tipini kullanmak istediğine karar vermelidir. Buna yönelik olarak bir sürücü kursu belirlenmelidir. Tır, otobüs, motor ya da araba kullanmak isteyenler mutlaka özel direksiyon dersi almalıdır. Çünkü her ehliyette birbirinden farklı olduğu gibi sınıf farklılığında da farklı eğitimler verilmektedir.
A sınıfı, A2 sınıfı ve A1 sınıfı ehliyet için motor kullanmak isteyenlerin başvurması gereken bir ehliyet sınavıdır. Araba kullanmak isteyenler B sınıfı ehliyeti almalıdır. Otobüs kullanmak isteyen sürücüler ise D sınıfı ehliyeti almalıdır. Bu kişiler mutlaka özel direksiyon dersi alarak ehliyet sınavlarında çok daha hızlı bir şekilde geçebilir. Aksi takdirde ehliyet alma süreci biraz uzayabilir.
Sürücü Kursu Hizmet Belgeleri Nelerdir?
Sürücü kursuna girebilmek, eğitimleri alıp sınavları başarılı geçmek için belirli ve gerekli belgeler vardır. Gerekli olan sürücü kursu belgeleri şu şekilde sıralanmaktadır;
· Kimlik Fotokopisi
· Diploma Fotokopisi
· 6 adet Biyometrik Fotoğraf
· Sabıka Kaydı
· Kan Grubu Kartı
· Sağlık Raporu (Resimli)
Neden İstanbul’da Özel Direksiyon Dersi Almalısın?
Özellikle büyük şehirlerde yaşayan kişiler iyi bir araç kullanıcısı olmak istiyorsa mutlaka iyi bir kişiden özel direksiyon dersi almaları gerekir. Bu anlamda kişiler gidebileceği her yerde de hatta dünyanın her yerinde iyi bir şekilde araç kullanabilmektedir.
İstanbul trafiği diğer şehirlere yönelik olarak yoğunluk bakımından oldukça yüksektir. Bu anlamda aslında trafik koşulları da biraz karışıktır. Farklı trafik koşulları ile karşılaşmak isteyen kişiler özel direksiyon dersi için mutlaka İstanbul’u tercih etmelidir. Yoğun trafikte araç öğrenildi zaman iyi bir sürücü olmak mümkündür.
Özel Direksiyon Dersi Aldıktan Sonra Kaç Saatte Trafiğe Çıkabilirim?
Kişiler tamamen istedikleri ehliyet sınıfına başvurduktan sonra belirli sınavlardan geçmelidir. Bu sınavlar için sürücü kursu alınmalıdır. Ortalama olarak 10- 12 saatlik bir özel direksiyon dersi ile trafiğe kolay bir şekilde çıkılabilir