Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Van Gölü’nün su sıcaklığında önemli bir artış yaşandığını ve bunun göl ekosistemi üzerinde ciddi etkiler yaratabileceğini belirtti. Prof. Dr. Sarı, gölde su sıcaklığının normalde 6 derece olması gerekirken şu anda 8,5 dereceye yükseldiğini vurguladı.

Balıkların Göçü Erken Başlayacak

Su sıcaklığındaki bu 2,5 derecelik artış, balıkların göç zamanını erkene çekiyor. Prof. Dr. Sarı, bunun da avlanma yasağının daha büyük bir önem kazanmasına neden olduğunu ifade etti. "Su sıcaklığının artmasıyla birlikte balık göçü daha erken başlayacak, bu yüzden avlanma yasağının sıkı bir şekilde uygulanması gerekecek," dedi.

Morgedik Barajı’nın Rolü

Prof. Dr. Sarı, ayrıca Erciş ve Muradiye ilçeleri arasında yer alan Morgedik Barajı’nın, inci kefali göçünü kolaylaştırmak için kritik bir rol oynadığını söyledi. Baraj suyunun, balık göçünü destekleyecek şekilde doğru kullanılması gerektiğini belirten Sarı, bu önlemin göçü kolaylaştıracağını vurguladı.

Şehir Planlamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Van Gölü’nün ekosistemini korumak için şehir planlamalarında da dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Sarı, özellikle göl seviyesinin yükseldiği dönemlerde bu tür planlamaların büyük önem taşıdığını belirtti. 1.652 metre kodunun altındaki yerleşim alanlarının göl seviyesindeki artıştan zarar görebileceğini dile getirdi.

Van Gölü'ndeki sıcaklık artışının, yalnızca balık göçünü değil, aynı zamanda göldeki diğer ekosistem dengelerini de etkileme potansiyeli taşıdığına dikkat çekildi.

Van, Doğal Gaz Tüketiminde Bölgede Üçüncü Sırada! Van, Doğal Gaz Tüketiminde Bölgede Üçüncü Sırada!