Van’ın Tuşba ilçesinde dün art arda yaşanan 3.2, 1.7, 2.4, 3.6 ve 4.1 büyüklüğündeki depremler, bölge halkını tedirgin etti. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Ali Kılıçer, yaşanan sarsıntılarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Doç. Dr. Kılıçer, Van’ın tektonik açıdan hareketli bir bölge olduğunu ve Yeniköşk Fayı gibi aktif fay hatlarına sahip olduğunu belirtti. Yeniköşk Fayı’nın “bindirme fay” türünde olduğunu ifade eden Kılıçer, bu tür fayların deprem şiddetinin bindirme yönünde daha yoğun hissedildiğini vurguladı. Kılıçer, “2011 Van depreminde, Van merkez bloğu Erciş’e doğru bindirme yaptığı için hasar Erciş’te daha fazla oldu. Yeniköşk Fayı’nda ise Erciş bloğu Van merkeze doğru hareket ediyor. Bu yüzden Van merkezde 3.8 veya 4.0 büyüklüğündeki depremler, olduğundan daha büyük hissediliyor,” dedi.
“5 Büyüklüğünde Deprem Bile Sorun Yaratabilir”
Yeniköşk Fayı’nın geçmişte 5-5.5 büyüklüğünde depremler ürettiğini, ancak 7 ve üzeri bir depreme dair kayıt bulunmadığını belirten Kılıçer, yine de temkinli olunması gerektiğini vurguladı. “Bu fayın üreteceği 5 büyüklüğünde bir deprem, Van’da ciddi sorunlara yol açabilir,” uyarısında bulunan uzman, vatandaşlara bireysel önlemler almaları çağrısı yaptı.
Kılıçer, sözlerini şöyle tamamladı: “Afet yönetimi, sadece deprem anlarında değil, her zaman gündemimizde olmalı. Hemşehrilerimizin hazırlıklı olması hayati önem taşıyor. Herkese geçmiş olsun.”